Het is niet verstandig om een filmpje rechtstreeks op de website te plaatsen. Redenen hiervoor zijn:

• Filmpjes zijn vaak van groot bestandsformaat en nemen daardoor veel schijfruimte op de server in;
  • Bij het afspelen van het filmpje zal de film niet direct starten, maar eerst gedownload worden op je eigen computer en zal daarna pas afgespeeld worden;
  • Elke keer downloaden van de film genereert veel dataverkeer en gebruikt veel bandbreedte. De hostingspartij is hiermee niet blij, omdat dit de snelheid van andere websites kan beïnvloeden.

Beter is om gebruik te maken van de mogelijkheden van het integreren (embedden) van een filmpje vanuit Youtube in het artikel.

Stap 1: Film op Youtube zoeken

Ga naar www.youtube.nl en zoek het betreffende filmpje op. Eenmaal op het filmpje geklikt zal een vergelijkbaar scherm als hieronder te zien zijn.

Belangrijk in dit scherm is de knop <Insluiten>. Klik hierop.

Er verschijnt nu een klein schermpje, waarbij een bepaalde code gegenereerd is:

Vergeet niet de optie ''Use old embed code' te selecteren.

Kopieer de blauwe lijn. Deze zal iets bevatten zoals:

<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/KFHTNpVM8Zo&hl=nl_NL&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/KFHTNpVM8Zo&hl=nl_NL&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>

Het vetgedrukte ( http://www.youtube.com/v/KFHTNpVM8Zo) gedeelte in deze lijn is belangrijk. Deze geeft aan om waar binnen Youtube het filmpje gevonden kan worden en zal ook gebruikt worden binnen een Joomla artikel om het filmpje te plaatsen.

Stap 2: Plaatsen van de film in Joomla!

1. Maak als eerste een nieuw artikel aan of gebruik een bestaand artikel.
  2. Bepaal binnen het artikel waar het filmpje geplaatst dient te worden.
  3. Klik op de knop> Insert/Edit media. Er verschijnt nu een media managerscherm.

4. Toets in het veld URL de vetgedrukte lijn in uit stap 1 (http://www.youtube.com/v/KFHTNpVM8Zo)
  5. Eventueel kunnen de velden dimensions, uitlijning en margin ingevuld worden.
  6. Klik op de knop> Insert.
  7. Het Youtube filmpje is nu aan het artikel toegevoegd en zal aan de voorkant zichtbaar zijn.

Demo- / Instructiefilm